Banner

Dvanaest kuća

PDF Print E-mail

U ovom članku nešto ćemo više reći o kućama tj. bhavama u vedskoj/indijskoj astrologiji. Na ovaj način možemo lakše shvatiti kakve utjecaje imaju vladari tih kuća. Opišimo ovdje neke uvodne naznake koje će u svakoj kući biti podrobnije i detaljnije objašnjene.
Ovdje se vladanje primjenjuje na isti način kao i kod ascendenta tj. Mars za Ovna, Venera za Bika, itd. Ukoliko je Bik u četvrtoj kući, položaj Venere, bez obzira na to gdje se ona nalazi, bit će automatski povezana s četvrtom kućom. Ukoliko je Bik u četvrtoj kući, a Venera u jedanaestoj, tada će automatski postojati veza između financija te osobe i doma. Može postojati prilika za trgovanjem zemljom, nekretninama ili nečim sličnim. Čak i tada moramo razmotriti u kojem je znaku Venera, je li ona u znaku koji mu je prijateljski naklonjen, je li to znak koji je vrlo moćan, srednje moćan ili negativan. Veza će i dalje postojati, financije i dom, financije i imovina, no, ona može biti pozitivna ili negativna. Možda će biti i gubitaka ili dobitaka u svezi posjeda. To također ovisi o položaju određenog planeta - je li on u znaku koji je prijatelj? Na taj način možemo također shvatiti kako će određena kombinacija automatski biti krajnje moćna i krajnje pozitivna, ukoliko se vladari određenih kuća (koji imaju pozitivne utjecaje) nalaze u drugim kućama koje zauzimaju vrlo istaknuto mjesto u životu, kao npr. kod karijere ili supružnika. Tada možemo shvatiti da će to donijeti neku dodatnu sreću u životu, neki dodatni uspjeh. No, ako planeti koji vladaju negativnim kućama zauzimaju istaknute položaje, tada možemo shvatiti da će biti više neprilika u životu.

1. Prva kuća - tijelo

Ova je kuća povezana s fizičkim tijelom, snagom tijela, njegovim izgledom, općim načinom djelovanja u javnosti, načinom na koji se predstavljamo drugima. U skladu s mjestom gdje se vladar tog znaka nalazi možemo znati gdje se nalaze naši posebni interesi. Ako se vladar nalazi u kući koja ima veze s financijama, tada shvaćamo da naš poseban interes stremi u tom smjeru. Ako se vladar nalazi u mjestu koje se odnosi na stvaralačke energije, tada je više izražena ta odlika.

2. Druga kuća - obitelj

Ovo je kuća koja opisuje našu obiteljsku situaciju, pozitivnim ili negativnim iskustvima. Ona ima dosta veze s našim načinom govora, je li on ugodan ili nije. Isto tako ima veze sa zaradama koje proistječu iz našeg teškog rada. Ta je kuća povezana i s pitanjem prehrane. Ukoliko postoje problemi unutar ove kuće, to se odražava na problem u kontroli našeg jezika, te zdravstvenih problema uzrokovanih pogrešnom kombinacijom hrane ili lošim navikama prehrane.

3. Treća kuća - komunikacija

Ova se kuća odnosi na našu inteligenciju i govor. No, ovdje je više riječ o samim idejama, željama, te komunikacijama glede razmjene ideja. Druga je kuća u svezi sa samim načinom govora, dok se treća kuća više odnosi na ono što se ima reći. Ova kuća također nam govori nešto više o odnosima između braće i sestara.

4. Četrvrta kuća - dom

Ova nam kuća govori o kvaliteti naših odnosa prema majci. Također, ona opisuje i naše srce i naš dom. Međutim, ovdje moramo napomenuti da zapravo postoje dvije vrste doma. Prvi dom se odnosi na stan ili kuću u kojem prebivamo (naše tijelo i srce), dok se drugi dom odnosi na naše tijelo u kojem prebiva duša. Ukoliko u ovoj kući postoje neka uznemirenja ili negativni utjecaji, tada osoba postoje vrlo nemirna i nigdje se ne osjeća “kao kod kuće”. Obično takve osobe traže rješenje njihovih problema u odlascima od doma, dalekim putovanjima i gotovo neprestanim lutanjima unaokolo. Ukoliko je četvrta kuća pozitivna i snažna, tada se osoba osjeće “kao kod kuće” gdje god se nalazila.

5. Peta kuća - inteligencija

Ova se kuća odnosi na dublju stranu naše inteligencije, našu mudrost, intuiciju, kreativnu energiju, te također i djecu. Ova je kuća vrlo usko povezana s pobožnim aktivnostima iz našeg prijašnjeg života.

6. Šesta kuća - neprijatelji

Ova se kuća odnosi na naše neprijatelje, bolesti, dugove, neprilike, kašnjenja i sl. Planeti u ovoj kući, uz nekoliko iznimaka, gube nešto od svoje snage ili, u drugom slučaju, razvijaju svoju snagu polako tijekom života (ne toliko snažno u početku).

7. Sedma kuća - brak

Ova kuća nam pokazuje odnose u općem smislu, također, poslovne odnose, te putovanja. No, najvažnije što nam govori ova kuća jest brak i opis bračnog partnera. Dakle, planeti koji se nalaze u četvrtoj kući opisivat će našeg bračnog partnera, te kakav ćemo brak imati. Također, i položaj vladajućeg planeta ove kuće na našoj astrološkoj karti opisivat će našeg bračnog partnera. Kakve će te odlike biti, ovisit će u kojoj se kući naš vladar četvre kuće nalazi.

8. Osma kuća - život

Ova se kuća odnosi na dužinu našeg života. Ukoliko je vladar te kuće snažan i nalazi se na istaknutom položaju, naš život će time biti duži. Ova kuća također se nalazi posredno u svezi sa smrću kao npr. u pitanju nasljedstva. Pozitivni ili negativni utjecaji u osmoj kući označavat će hoćemo li dobiti ili ne nešto u nasljedstvo.

9. Deveta kuća - dharma

Ova se kuća odnosi na našu dharmu (propisane dužnosti u našem životu). Ove posljednje četiri kuće (deveta, deseta, jedanaesta i dvanaesta) zovu se i kuće dharme, arthe, kame i mokshe. Ova četiri načela ljudskog života opisana su u potpunosti u ove posljednje četiri kuće. Deveta kuća se odnosi na našu dharmu koja predstavlja religiju, filozofiju, pobožne aktivnosti, dužnosti i razinu svjesnosti.

10. Deseta kuća - artha

Ova se kuća odnosi na našu arthu (ekonomsko zadovoljenje). Ona podrazumijeva ekonomski razvoj, karijeru, položaj i priznanja.

11. Jedanaesta kuća - kama

Ova se kuća odnosi na kamu (zadovoljavanje naših želja i osjetila). Nakon što ekonomski napredujemo, prirodno želimo zadovoljiti svoje želje. To pokazuje ova kuća.

12. Dvanaesta kuća - moksha

Ova se kuća odnosi na mokshu (oslobođenje od materijalne egzistencije). Pod mokshom podrazumijevamo oslobođenje. Nakon što proživimo život izvršavajući pravilno svoje religijske dužnosti (dharma), steknemo položaj i priznanja u društvu (artha), te zadovoljimo svoje želje (kama), tada možemo konačno učiniti nešto i za svoj vlastiti duhovni prosperitet i osloboditi se vezanosti za ponovno rađanje u ovom materijalnom svijetu (moksha). Potencijali koji idu u tom smjeru prikazani su u dvanaestoj kući. Ujedno je prikazana i negativna strana materijalnog života tj. gubici, kazne i globe. Zanimljivo je istaći da istovremeno postoje dvije vrste gubitaka - pozitivni i negativni. Negativni se odnosi na gubitak kojem smo silom izloženi (neprijatelji, poreznici itd.), dok se pozitivni odnosi na gubitak kojem se izlažemo dobrovoljno, svojom vlastitom i slobodnom voljom. Na ovaj drugi način mi napuštamo tendenciju djelovanja poput gospodara ovoga svijeta.
Dakle, ova nam dvanaesta kuća govori o mokshi - oslobođenju, te o vrstama gubitaka, troškova i slično.

Jyotish objašnjenje kuće mokshe - 12. kuće

Trenutak kada napuštamo tendenciju djelovanja poput gospodara ovoga svijeta vrlo je važan aspekt u našem životu, jer na taj način u ovom svijetu pruzimamo ulogu ne više kao gospodari, već kao sluge Boge. Što to zapravo znači? Ovaj aspekt odricanja govori nam da odustajanjem od posjedovanja mi napredujemo u razvoju naše svijesti.
Dužni smo ovdje pružiti malo podrobnije objašnjenje. U Vedama, kao i u drugim svetim spisima spominje se da ovaj svijet i onako ne pripada nama. Mi smo samo putnici u ovom svijetu poput prolazećih putnika u podzemnoj željeznici. Ovaj svijet sa svim njegovim pripadajućim stvarima i obiljem pripada Bogu. Mi se možemo pokušati vezati za stvari koje se nalaze na stanici dok čekamo vlak, ali ubrzo on dolazi i sve što pripada toj stanici uskoro će ostati daleko za nama. Dakako, to ne znači nužnost odbacivanja svega što posjedujemo te odlazak na život u šumu poput starih indijskih asketa. Naprotiv, to znači da sve stvari koje posjedujemo možemo zadržati i dalje: naš automobil, kuću, položaj, posao, itd. Poanta je shvatiti da te stvari nisu izvori naše istinske sreće, da one nisu jedini cilj i svrha ljudskog življenja. Moramo shvatiti kako su one jednostavno dio ove privremena kreacije koje sve zajedno pripadaju Bogu, svom izvornom vlasniku, i odreći ih se u našem umu i svijesti, iako ih i dalje koristimo u našem životu. Ukoliko stvari koje posjedujemo rabimo, koristeći ih za svoj duhovni napredak i Božje zadovoljstvo, tada možemo živjeti vrlo sretno čak i u ovom životu i na kraju se osloboditi kruga samsare - ponovnog rađanja i umiranja u ovom materijalnom svijetu.

Praktična primjena

Ukoliko shvatimo načela koja različite kuće predstavljaju i primijenimo ih, ovisno o položaju vladara pojedinih kuća, tada možemo postići neka razumijevanja o aktivnostima dotične osobe, te o fazama života kroz koja će ta osoba proći tijekom svog života. Na temelju položaja planeta također možemo shvatiti koju će vrstu lekcija osoba proći.
Ukoliko nađemo planet u znaku koji je povoljan za tu osobu, tada shvaćamo da će energije koje taj planet opisuje djelovati pogodno na nju u ovom životu. Ako je npr. Merkur, planet inteligencije, proučavanja i komunikacije u svojem omiljenom znaku, tada znamo da je ta osoba, na koju se odnosi astrološka analiza, činila svjesne napore u svojim prošlim životima da kontrolira i disciplinira svoju inteligenciju, da razvije dobre navike proučavanja, pravilno iskoristi govor (ne na način kojim bi varala druge). Zahvaljujući tome, ta je energija automatski prisutna kod te osobu i u ovom životu, te je ona može nastaviti upotrebljavati i iskoristiti njene povoljnosti u ovom životu. No, ukoliko osoba ima npr. planet Merkur u nepovoljnom znaku, tada možemo znati da su neke energije pogrešno upotrebljene u prošlim životima ili se nisu u potpunosti razvile. Te stvari možemo sada spojiti i kombinirati, te vidjeti različite utjecaje dobrih i loših iskustava u prošlom životu. Na taj način mi lakše razumijevamo situacije koje prolazimo u sadašnjem životu. U ovom smo životu podložni različitim fazama iskustava i učenja, te moramo naučiti kako se odnositi prema sebi, drugim ljudima i različitim situacijama koje prolazimo u tijeku svoga života. Iz svega toga moramo izvlačiti korisne poduke.

Astrološka analiza

Drugim riječima, mi imamo puno toga za učiti u ovome životu. No, ponekad nam neće biti očito i jednostavno shvatiti što trebamo naučiti u određenoj situaciji. U tome je prednost astrološke analize jer pomoću nje možemo vrlo lako shvatiti koje su lekcije predodređene za dotičnu osobu u njenom životu. S tom svjesnošću možemo lakše i sigurnije “ući” u situaciju. S Jyotishem, vedskom astrologijom, lako možemo doći do pravilnog zaključka o tome koje su nam lekcije i testovi ostavljeni u ovom životu. Astrološka analiza vrlo je brza i precizna, sve je tu na karti “crno na bijelom”. Proučavanje našeg horoskopa može pomoći da se uspješno nosimo s teškoćama u različitim životnim razdobljima. Jyotish nam svojom analizom i proračunima pruža vrlo moćnu viziju u kojem smjeru moramo krenuti tijekom svoga života.

 
Nalazite se ovdje