Banner

Chandra - vladar Mjeseca

PDF Print E-mail

Mjesec je planet koji se smatra najvažnijim u Jyotishu (vedska ili indijska astrologija), jer predstavlja um osobe. Zašto je to toliko važno? Razlog je u tome što je um medij kojim duša komunicira s materijalnim svijetom. Osoba s neobuzdanim ili nekontroliranim umom vrlo je nesretna u ovome svijetu. Stoga će vrsni astrolog, promatrajući Mjesec u nečijem horoskopu, uvidjeti psihičko stanje osobe i način na koji ona proživljava svoj život.

Kako je rođen Mjesec?

Mjesec je u Jyotishu poznat kao Chandra ili Soma, a rođen je od velikog sveca Atriya. Naime, priča ide ovako.
Na početku kreacije, Brahma, Vrhovni polubog Univerzuma, dao je naputak svome sinu Atriyu da stvara potomstvo. Kako bi ovaj zadatak izvršio što uspješnije, Atri je započeo sa strogostima (tapasya), ne bi li stekao potrebnu moć. Dostigavši veliku mističnu snagu, položio je sjeme u maternicu svoje žene, no, embriji su postali iznimno moćni i veliki, pa ih njegova supruga nije mogla zadržati u sebi. Tada je Brahma sakupio sve embrije i ujedinio ih u jedan zajednički, vrlo velikog sjaja, iz kojeg se rodio polubog Chandra (kralj Mjeseca). Chandra se oženio sa dvadeset i sedam kćeri velikog yogija i mudraca po imenu Daksha. Ovih dvadeset i sedam kćeri predstavljaju 27 sazviježđa, koje se nazivaju Nakshatre (zvijezde stajačice).
Nakon što su za svoga muža dobile Chandru, Nakshatre, tj. 27 Dakshinih kćeri, počele su sjajiti izuzetnim sjajem, što je vrijedilo i za njihovog supruga. Iako je Chandra volio sve svoje žene, s vremenom je postao najviše privržen jednoj od njih, Rohini. Kada su uvidjele kako Chandra svoju pažnju poklanja samo Rohini, a njih zapostavlja, dvadeset i šest njegovih ojađenih žena vratile su se svome ocu Dakshi, požalivši mu se. Daksha je dvaput ozbiljno opomenuo Chandru zbog njegove pretjerane pristranosti, a onda, kada je uvidio da od njegovih upozorenja nema vajde, prokleo je Chandru tako da ovaj dobije sušicu. Nakon što je Chandra obolio, i cijeli je biljni svijet obolio – žitarice su se osušile, a ljekovito bilje izgubilo svoju moć. Vidjevši ovu nesreću, svi polubogovi na Rajskim planetima zabrinuto i u velikom očaju prišli su Brahmi, i priopćili mu što se dogodilo. Brahma je odmah potom naredio Chandri da ode na obale rijeke Prabhase i tamo obožava poluboga Shivu. Nakon što ga je šest mjeseci predano obožavao, Shiva se ukazao Chandri i podario mu blagoslov da neće umrijeti od sušice, nego će pola mjeseca "rast", a pola mjeseca "opadati". Tako su bile rođene sve faze Mjeseca. Rečeno je da ako se osoba kupa u jezeru i obožava Chandru (ili Somu) punih šest mjeseci, oslobodit će se svih griješnih posljedica, postat će potpuno zdrava, i nikakve je bolesti više neće snaći.

Karake (značajke) Chandre

Chandra, Mjesec, je pasivno načelo – objašnjava nam način na koji se intuitivno i energetski usklađujemo s okolinom i svijetom u širem smislu, a koji smo prvotno naučili iz odnosa s majkom. Zato je jedna od važnih karaka (značajki) Chandre i "majka", kao i karma povezana s majkom.
Chandra vlada osjećajnom prirodom i izražavanjem osjećaja. Ne štiti se od okoline i otvoren je za svakojake izvanjske utjecaje. Ukazuje na potrebu za skrbi i emotivnom sigurnošću. Chandra je nježan ženski planet (graha) koji predstavlja suptilni um, razmišljanje, osjećaje i volju, odnose i poslove s javnošću, kao i stvari koje su u vezi s biznisom. Također, predstavlja mjesta uz vodu, poslove vezane s javnošću i osjetljivost prema osjećajima drugih.
Chandra predstavlja um, sposobnost i način razmišljanja, osjećanja i stupanj samomotivacije. Pokazatelj je osnovnog psihičkog stanja ili emotivnog zdravlja, kao i kvalitete i razine emocija i osjećajnosti.  Žene, mlijeko i druge vrste tekućina, majčinstvo, zdravlje u djetinjstvu i mladosti, također se interpretiraju prema položaju Chandre u natalnoj karti (Rashi Chakra ili Janma Kundali). Najvažnija stvar u Jyotishu kod studiranja horoskopa predstavlja upravo proučavanje položaja Chandre. Prema njegovom smještaju u bhavi i rashiju (astrološkoj kući i zodijačkom znaku) možemo puno saznati o sposobnostima osobe za aktivnost i određenu djelatnost, kako u riječima tako i u djelima. Chandra vlada svim tijelima koja su sazdana od vode, kao što su oceani, sve vrste tekućina, uključujući i vodene tvari unutar tijela (krv i sl.). On također predstavlja opće žensko načelo, te sve stvari koje su povezane s majkom. Chandra upravlja licem, plućima, limfom, lijevim okom, žlijezdama, s krvi i krvotokom, maternicom i grudima. Najčešće bolesti s kojima se povezuje su kašalj, prehlada i psihički poremećaji.
Surya (Sunce) i Budha (Merkur) su mu prijatelji, dok je s ostalim planetima u neutralnom odnosu.

Chandra u rashijima (znakovi) i bhavama (kuće)

Chandra u rashijima (znakovi) opisuje naš emotivni i psihički fokus, naše unutarnje motive i potrebe.
U bhavama (kuće) on govori o životnim područjima u kojima se ispoljava naš emotivni i psihički fokus.

Evo nekoliko primjera položaja Chandre u natalnoj karti s rezultatima koje on u njima proizvodi.

Chandra u Meshi (Ovan) i 1. bhavi (kući)

Agresivnost, brze reakcije, fizička snaga, često nepromišljenost i impulzivnost.
U 1. bhavi (kući) Chandra utječe na snažnu želju za priznanjem i prihvaćanjem.

Chandra u Vrishabhi (Bik) i 2. bhavi (kući)

Vrednovanje novca, smisao za zaradu, senzualnost, plodnost, stabilnost.
U 2. bhavi (kući) Chandra ukazuje kako je materijalna sigurnost bitna za emotivnu stabilnost, a također i na mogućnost zarade kroz javno djelovanje.

Chandra u Mithuni (Blizanci) i 3. bhavi (kući)

Snažan intelekt, analitičnost, površnost, rastrzanost.
U 3. bhavi (kući) Chandra ukazuje na česta kraća putovanja, moguće probleme kroz školovanje u djetinjstvu, te na emotivnu vezanost za mlađu braću i sestre.

 

Povezani članci

Banner oglas

Banner

Naša anketa

Vjerujete li u astrologiju?
 

Trenutno online

We have 49 guests online
Nalazite se ovdje