Banner

Jyotish i usporedbe

PDF Print E-mail

Evo nekoliko interesantnih usporedbi između zapadne astrologije i Jyotisha.

Ayanamsha

Ayanamsha predstavlja razliku između prvog dana proljeća tj. ekvinocija i ulaska Sunca u znak Ovna. Od 2010. godine ayanamsha iznosi 24°. Godine 1990. iznosila je 23°43'26". Na ovaj način možemo utvrditi i izračunati ayanamshu za godinu koju želimo i tako dobiti pravi položaj znaka u svom horoskopu u trenutku rođenja.
Jedna od sličnosti između zapadnog i Jyotisha, vedskog/indijskog sustava astrologije, ogleda se u uporabi aspekta neprijateljskih odnosa između pojedinih planeta u horoskopu. Ti antagonistički odnosi planeta utječu vrlo snažno jedni na druge. Spomenimo jedan primjer planeta Marsa, koji se smatra planetom akcije. On može biti pod utjecajem planeta koji ima potpuno suprotstavljene tendencije i odlike poput Jupitera koji utječe na pobožnost i religiju. Tako jedan planet smješten na određenom mjestu može poprimiti odlike u skladu sa svojim odnosom prema drugim planetima na astrološkoj karti. Ta razmatranja i proračuni identični su i istovjetni u oba sustava.

Kretanje planeta

Sljedeća identičnost je konstantno kretanje planeta. Horoskop rođenja predstavlja upravo tu zamjenu planeta u trenutku rođenja. Ti planeti i te zamjene mjesta pokazuju osjetljive točke. One se očituju kada drugi planeti prelaze preko osjetljive točke u našoj astrološkoj karti i kada se u našem životu mogu dogoditi neke posebne situacije i događaji. Na primjer, u horoskopu muškarca, Venera je planet koji dovodi žene u njegov život. Kada Jupiter prelazi preko Venere, u horoskopu muške osobe, to obično predstavlja trenutak kada u njegovom životu nastupa vrijeme za ženidbu. Zanimljivo je istaći da u tijeku prosječnog životnog vijeka Jupiter prelazi preko Venere 56 puta, no, samo u jednom slučaju dogodit će se ženidba.

Dasha, bhukti i antardasha

Jyotish je jedinstven jer opisuje dasha razdoblja. Ova su razdoblja određena u skladu s položajem Mjeseca u trenutku rođenja. Ovisno o planetu koji vlada određenim razdobljem, nastupaju trenuci u našem životu za određenim vrstama djelovanja i aktivnosti. Dakle, u osnovi postoje dva faktora koja su identična u oba sustava astrologije - vladar određenog razdoblja naklonjen je određenoj vrsti događaja i istovremeno je tome naklonjen i planet koji je u prijelazu u našoj astrološkoj karti. Samo u tom slučaju određeni se događaj može dogoditi.
Kao u navedenom primjeru, Jupiter može biti u teoretskom položaju za ženidbu muškarca nekoliko puta tijekom jednog životnog vijeka, no, jedino u skladu s povoljnom dispozicijom vladara razdoblja to će na kraju biti moguće ostvariti.
Ta razdoblja dalje se dijele u podrazdoblja i tako dalje. Oni se nazivaju bhuktiji i antardashe. Ta podjela traje i dalje do sve suptilnijih razina. Oni se nalaze pod kontrolom preostalih planeta i omogućuju nam preciznije proračune u svezi određenih događaja koji bi se trebali dogoditi u našem životu.
Na primjer, netko se može nalaziti u razdoblju Venere koji inače traje 20 godina. Unutar toga razdoblja Venere, svi drugi planeti također će vladati podrazdobljima (bhuktijima). Tako možemo u razdoblju Venere lako pronaći podrazdoblje Mjeseca. Ukoliko se dogodi da u određenom horoskopu Mjesec vlada određenom kućom, a Venera se nalazi u toj kući tj. bhavi, tada će tijekom cijelog razdoblja Venere (tijekom tih 20 godina) ta određene kuća biti jače izražena. To konkretno znači da ukoliko se Venera nalazi u znaku Raka kojim vlada Mjesec, i nalazi se u 7. kući (ona vlada ženidbom), tada možemo očekivati da će do ženidbe doći vjerojatno tijekom Mjesečeva podrazdoblja u razdoblju Venere. Dakako, prijelaz planeta utjecat će na konačan ishod događaja. Takva moćna kombinacija, koja utječe ne određenu kuću ili određenu aktivnost u horoskopu, ne dolazi tako često u jednom životu. Najčešće su to miješani utjecaji.

Odnosi među planetima

Jedan od važnih aspekata između zapadnog sustava astrologije i Jyotisha ogleda se u razumijevanju “prijateljskih” i “neprijateljskih” planeta. Prema Jyotishu, određeni planeti postaju prijatelji a određeni neprijatelji, sukladno znaku ascendenta.
1. Tako jedna skupina planeta poput Saturna, Merkura i Venere predstavlja planete koji su jedni drugima prijatelji i u dobrom su odnosu. Ukoliko je jedan od njih vladar ascendenta u određenom horoskopu, tada taj planet i njegovi “prijatelji” postaju naklonjeni osobi na koju se odnosi horoskop.
2. Drugu skupinu čine Sunce ili Mjesec, s Marsom i Jupiterom. Ti planeti također su međusobno prijatelji i u dobrom su odnosu.
U skladu s vladarom uzlaznog znaka drugog planeta oni postaju prijatelji osobe u njegovoj astrološkoj karti. Za Ovna vladar ascendenta je Mars. Za znak koji je u uzlazu tijekom znaka Ovna - Mars, Sunce i Jupiter postaju dobri prijatelji.
Za Bika vladar ascendenta je Venera. Tako Saturn i Merkur postaju njegovi dobri prijatelji.
Za Blizance vladar je Merkur, te Venera i Saturn postaju dobri prijatelji.
Za Raka vladar je Mjesec, te su Jupiter i Mars prijatelji.
Za Lava vladar je Sunce, te su Jupiter i Mars prijatelji.
Za Djevicu vladar je Merkur, te su Venera i Saturn prijatelji.
Za Vagu vladar je Venera, te su Saturn i Merkur prijatelji.
Za Škorpiona vladar je Mars, te su Sunce, Mjesec i Jupiter prijatelji.
Za Strijelca vladar je Jupiter, te su Mars i Sunce prijatelji.
Za Jarca vladar je Saturn, te su Venera i Merkur prijatelji.
Za Vodenjaka vladar je Saturn, te su Venera i Merkur prijatelji.
Za Ribe vladar je Jupiter, te su Mars i Mjesec prijatelji.

Utjecaji planeta

Dvije osobe mogu imati planet u istoj kući. Recimo, ukoliko vam se pojavi Saturn u 10. kući (deseta kuća se odnosi na karijeru, položaj i priznanja). Saturn, s negativne strane, može uzrokovati izvjesna zakašnjenja i odlaganja za značenja 10. kuće. Ponekad se događa da ukoliko osoba i zadobije neki visoki položaj, Saturn mu ga može ponovno oduzeti. Upravo je to bio slučaj sa spomenutim horoskopom omraženog Adolfa Hitlera u jednom od mojih članaka. On je imao Saturn u 10. kući i to u znaku Raka. U njegovom horoskopu njegov prijatelj je bio Saturn, budući da je on prijatelj vladara horoskopa Venere. Međutim, u znaku Riba on je bio u znaku svog neprijatelja Mjeseca. Iz tog razloga bili su prisutni loši utjecaji. Iako je Hitler zadobio visoki položaj, na kraju ga je izgubio.
U znaku Bhaktivedanta Swami Prabhupada, duhovnog vođe, također nalazimo planet Saturn u 10. kući. On je, također, prijatelj vladara ascendenta Jarca. No, u ovom položaju, u 10. kući, tijekom znaka Vage (čiji je vladar Venera), nalazimo izvjesnu vrstu borbe i odlaganje u pogledu dostizanja životnih ciljeva. No, ne nalazimo negativne utjecaje kao u prijašnjem Hitlerovom horoskopu. Naprotiv, planet Saturn na svom istaknutom mjestu u 10. kući, u svom omiljenom znaku, pokazuje da kada ta osoba napusti svijet, učinci njezinog predanog rada i dalje će se osjećati.

Negativni i pozitivni utjecaji

Na taj način, određeni planet prosuđuje s gledišta svoje konačne snage na različite načine. Kako bi planet bio savršeno blagotvoran, on treba biti prijatelj ascendenta. Također, treba biti smješten u znaku koji mu je prijateljski i ne smije nikako biti pod lošim utjecajem ostalih planeta. U gornjem primjeru možemo zaključiti kako je Hitlerov Saturn u 10. kući, što pokazuje njegovu odlučnost u ostvarenju svojih ciljeva, bio pod vrlo lošim utjecajem agresivnog Marsa. Međutim, u Prabhupadinom horoskopu imamo planet Saturn u 10. kući koja je povezana s 9. kućom a odnosi se na religiju, filozofiju i pobožni rad. Na taj način, planeti se procjenjuju na osnovu nekolicine različitih istovremenih inačica kako bi se shvatilo hoće li njihov utjecaj na kraju biti pozitivan, negativan ili mješovit. Čak i tzv. blagotvorni planeti poput Venere, Jupitera i Merkura mogu donijeti negativne učinke u skladu sa svojim odnosom s vladarom ascendenta.

Jupiter i brak

Kod nas na Zapadu općenito se smatra ukoliko imamo Jupiter u određenoj kući, tada to automatski predstavlja mjesto u kojem ćemo moći širiti i ispoljiti svoje energije lako i korisno. No, Jyotish nas pri tome upozorava na različite probleme koji se mogu pojaviti u našoj astrološkoj karti.
Razmotrimo to na sljedećem praktićnom primjeru. Ukoliko je Jupiter u 7. kući, tada ćemo imati neke indikacije za brak (spomenuli smo ranije da se planet Jupiter povezuje s brakom). No, ukoliko je Jupiter vladar 6. kuće, koja ima veze s bolestima i neprijateljima, tada automatski možemo očekivati pomanjkanje sreće u braku, bilo kroz svađe ili kroz bolesti partnera.

Kombinacija pluseva i minusa

Iako blagotvorni planeti imaju blagotvorne odlike, ipak postoje i određeni negativni utjecaji u skladu s položajem kojim vlada ili upravlja takav planet u određenom horoskopu. Tako, zapravo, u jednom životu imamo izmiješane različite utjecaje u praktično svim sferama i životnim razdobljima. To je generalno, opće iskustvo. Vrlo rijetko nalazimo osobu koja je uvijek sretna u svojoj profesiji, ili, pak, s druge strane potpuno nesretna. Također, rijetko srećemo nekoga tko je u svom obiteljskom životu gotovo uvijek sretan, ili uvijek nesretan. Obično je riječ o nekoj vrsti kombinacija pluseva i minusa različitih životnih okolnosti. To je u horoskopu prikazano kroz različite uzroke koji se pripisuju jednom te istom planetu. Kada interpretiramo horoskop, moramo vrlo precizno razmotriti koji planet vlada određenom kućom. Glede toga, bilo bi dobro dati neke indikacije o određenim kućama. Na taj način možemo shvatiti kakve utjecaje vladari tih kuća imaju na pojedinu osobu.

 
Nalazite se ovdje